3D Skener

Filip Bradarić3D & CNC

Radionica 3D skeniranje

Kako radi 3D skener?

Princip rada skenera zasniva se na pretvorbi svjetlosti, koja se odbije od predmeta skeniranja u električne impulse. Slika koja se želi unijeti u računalo osvjetljava se ugrađenim izvorom svjetlosti. Zrake svjetlosti koje se odbiju o predmet usmjeravaju se sustavom leća i ogledala prema senzorima svjetlosti za pretvorbu u električnu struju. Slika se pri tom postupku dijeli u točke i što je više tih točaka, to će slika biti veće kvalitete. Broj očitanih točaka naziva se razlučivost ili rezolucija. Postupak učitavanja podataka skenerom u računalo zove se skeniranje. Laserski sistemi za 3D digitalizaciju koriste osnovni princip, poznat kao triangulacija. Ako svjetlo stiže na površinu iz jednog pravca, i ako se ono vidi iz drugog pravca, pozicija tačke može biti izračunata. Ovako laseri i senzori rade u skladu kako bi kreirali X/Y/Z koordinate tačaka na površini objekta.(wiki)

Za što se mogu koristiti 3D skeneri?

3D skeneri mogu se koristiti za različite primjene, kao što su digitalizacije objekata ( muzejski primjerci), ili za reversno dizajniranje modela ( dijelovi za oldtimere) itd. Isto tako 3D skeniranje može biti preteča 3D printanja gdje se postoje

i objekt skenira a onda isprinta u plastici.

S kojim software-om se mogu obraditi 3D skenovi?

3D skenovi se mogu obraditi s različitim softverskim programima kao što su Meshmixer (Autodesk) i Blender ( open source) itd.

Rubicon 3D skener (CTI Tesla)

MAXIMUM OBJECT SIZE : 165mm x 165mm
SCAN RESOLUTION : about 0.1mm
TEXTURE RESOLUTION : 5MP
EXPORT FORMATS : STL, OBJ, 3DS, PLY, XYZ, RUB, JPG, PNG ( textures )
LASERS : two 560nm lasers with extended focus depth
IMAGE SENSOR : Aptina MT9P006, 5MP, photo-mode *
CAMERA LENS : M12, aspheric
STEPS PER REVOLATION : 800
SUPPORTED PLATFORMS : Windows, Mac OS, Linux
SCAN SPEED : about 25 minutes
CONNECTIVITY :USB 3.0 high speed interface ( cable included )
POWER INPUT :12v, 1.5A ( adapter included )

* unlike our competitors who use simple web-cam modules running in video mode, we use an FPGA chip to control the image sensor, being able to snap an image only when needed. The difference is that a webcam’s main priotity is to keep a steady frame-rate by secrificing image quality. Yet we are able to achieve the best image quality by using prolonged exposure.