SCADA/HMI

Filip BradarićObrada drva

scada

Šta je to SCADA & HMI?

SCADA (еng. Supervisory Control And Data Acquisition) predstavlja računalni sustav za nadzor, mjerenje i upravljanje industrijskim sustavima. Svaki industrijski proces kojeg ima smisla automatizirati je odličan kandidat za primjenu S SCADA mreža se sastoji od jednog ili više MTU (engl. Master Terminal Unit) koji su zapravo računarske stanice opremljene odgovarajućim softverom i operativnim sistemom. Ove stanice operatori koriste za praćenje i kontrolu jedne ili više RTU (engl. Remote Terminal Unit). RTU je takođe računarski uređaj koji je obično namenjen za rad u industrijskim uslovima . Njegov zadatak je da prikuplja informacije sa raznih digitalnih i analognih senzora i da prosleđuje komande uređajima koji na neki način mjenjaju stanje upravljanog sistema (razni step motori, generatori, releji i sl.). Često se za njihovu realizaciju koriste razni tipovi PLC (engl. Programmable Logic Controller).

Za prenos podataka između MTU i RTU se koristi neki od standardnih ili specijaliziranih comunikacijskih protokola kao što su Ethernet, Modbus, ProfiNET… Optički kablovi su idealni za realizaciju SCADA mreže jer nude potpunu zaštitu od emisije raznih zračenja koja bi mogla da dovede do prenosa pogrešnih informacija. U idealnom SCADA sistemu svi elementi su redundantni što dostupnost i pouzdanost sistema podiže na visok nivo.

Velika je raznolikost u SCADA implementacijama i dešava se da se funkcije MTU, RTU i ostalih delova sistema prepliću tako da je teško razlučiti specifične komponente. Ipak jedan od djelova tzv. HMI (engl. Human Machine Interface) je svakako veoma lako prepoznati jer je njegova uloga da prezentira informacije korisnicima SCADA pa je to najčešće računar sa softverom koji na jasan način prikazuje sve informacije o sistemu i realizira njegovu upravljivost. (wiki)

SCADA sustav tipično se sastoji od:

  • I/O jedinice
  • MTU + RTU (PLC i Remote I/O units)
  • komunikacijske mreže
  • centralne stanice (SCADA computer)

Za šta se koristi SCADA sustavi?

SCADA sustavi se koriste u pretežno za sustave nadzora i upravljanja industrijskih postrojenjai opreme. Kako god SCADA sustavi se mogu koristiti i za manje aplikacije.

Koje programske jezike koristi PLC?

Postoji različiti proizvođači SCADA software-a koji svi imaju svoj vlastiti dizajn software. Siemens(WinCC), Schneider Electric (Vijeo Citec) itd.

HMI-CTI Tesla

CTI Tesla za obuku koristi Siemensov HMI KTP600 Basic color PN uređaj koji se programita s WinCC